Toekomstparagraaf

We zitten als ziekenhuis en als sector in een transitie. Er ontstaat steeds meer druk op het systeem. Dat zien we terug in oplopende personeelstekorten, toenemende toegangstijden en in financiële uitdagingen. Bij een transitieperiode hoort ook chaos. Dat is niet erg, maar nodig om uiteindelijk tot fundamentele veranderingen te komen. Het Integraal Zorgakkoord beschrijft welke veranderingen nodig zijn en dat bepaalt onze agenda de komende jaren. Wij hebben deze samengevat in de strategische koers voor de jaren 2024-2025.

 

Aan een aantal ontwikkelingen geven we specifiek aandacht. Dat is nodig om deze periode goed door te komen en om tot die veranderingen te komen. En dan gaat het vooral om passende zorg. Thuis als het kan, digitaal als het kan. We zetten in op het voorkomen, verplaatsen en veranderen van de zorg. Dat is nodig om vooral de toegankelijkheid te borgen. Dat kunnen wij niet alleen, maar doen we samen met onze partners. Voor de komende drie jaren zijn met zorgverzekeraars concrete doelen afgesproken om de beweging naar meer passende zorg tot stand te brengen. Deze afspraken zijn ondersteund met andere financiële afspraken die het ziekenhuis comfort geven om de verandering waar te maken.

 

We zien als ziekenhuis ook een rol in het voorkomen van zorg. Wij gaan samen met partners een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziekte en het stimuleren van gezondheid. Dat past ook bij het duurzame ziekenhuis dat wij willen zijn.

 

De komende jaren zal de druk op de financiële positie van het ziekenhuis toenemen. Door een stijging van de personele kosten en door de hogere kapitaallasten daalt het rendement en zijn maatregelen nodig om financieel gezond te blijven. Voor 2024 is een rendement van 1% begroot.

 

In 2024 willen wij de besluitvorming over de nieuwbouw in Lelystad afronden. Zodat in 2026 gestart kan worden met de bouw en de ontwikkeling van het gebied. Met in- en externe stakeholders, waaronder de Gemeente Lelystad, voeren wij gesprekken over het profiel en programma van eisen dat input is voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Als het gaat om het profiel dan zetten we de eerder ingezette lijn door: in Harderwijk concentreren wij de acute zorg voor de hele regio en in Lelystad houden alle specialismen spreekuur en vinden hoofdzakelijk planbare behandelingen plaats. Zo concentreren en spreiden wij de zorg om het betaalbaar te houden en om personeel zo goed mogelijk in te zetten.

 

Concentratie en spreiding speelt niet alleen regionaal, maar ook landelijk. Voor de oncologie en vaatchirurgie voorzien wij dat in de komende jaren interventies worden geconcentreerd. Om die reden hebben wij ingezet op de samenwerking voor de oncologie met OncoNovo+ en voor de vaatchirurgie in regio midden-Nederland met het UMC Utrecht.

 

Intern is St Jansdal ook in beweging. De renovatie van het beddenhuis is in volle gang en dat duurt nog voort tot eind 2026. Aan de organisatiekant starten wij in 2024 met een ander bestuursmodel. In gezamenlijkheid met het Bestuur van de medische staf en de Verpleegkundige Adviesraad worden op tal van onderwerpen besluiten voorbereid en tot besluitvorming gebracht.

 

Tenslotte willen wij vooral een goede werkgever zijn. Personeel duurzaam aan de organisatie binden is de komende jaren belangrijker dan ooit. Het zijn onze medewerkers en medisch specialisten die het ziekenhuis kleur geven en iedere dag weer opnieuw met veel passie en toewijding de zorg leveren. Samen zorgen wij voor de toegankelijkheid van ziekenhuis voor de 260.000 inwoners in de regio. Hun inzet geeft ons vertrouwen in de toekomst.

Overig thema Onze financiën