Harderwijk: acute zorg

Harderwijk is hét centrum voor acute zorg voor de hele regio. Hier beschikt het ziekenhuis over een moderne en nieuwe Intensive Care (IC), hartbewaking (CCU) en een braincare unit, is er een grote spoedeisende hulp afdeling (een level 2 SEH, dat wil zeggen een SEH voor zwaardere of complexe verwondingen) en hier vindt ook de verloskunde plaats. Door de aanwezigheid hiervan worden in Harderwijk de complexe operaties uitgevoerd. Electieve zorg (planbare zorg) vindt plaats op beide locaties, maar bepaalde ingrepen zullen met name in Lelystad worden uitgevoerd.

Start Acute Opname Afdeling

Start Acute Opname Afdeling

In november was het zover: niet alleen namen we het nieuwe bouwdeel Zuid in gebruik, maar het was ook meteen de start van onze Acute Opname Afdeling (AOA). De AOA is een nieuwe schakel tussen de spoedeisende hulp en de verpleegafdelingen. Patiënten die een acute opname nodig hebben, gaan niet direct naar de kliniek, maar komen eerst op de acute opname afdeling (AOA), met uitzondering van een aantal patiëntengroepen bijvoorbeeld de intensive care, hartbewaking of de braincare unit. In principe zijn er altijd bedden vrij op de AOA. Patiënten blijven hier maximaal 48 uur. Door de AOA zijn er minder opnames en ontslagen op de verpleegafdelingen. Dat brengt rust. Het werkproces op verpleegafdelingen in avond en nacht wordt niet meer verstoord door de vele acute opnames vanaf de SEH. Lees hier het artikel over de betere doorstroming! 

 

De patiënten die langer opgenomen moeten worden, zijn een stuk zieker. Zij krijgen specialistische zorg op de verpleegafdeling. In de kliniek zijn er minder bedden, doordat elk specialisme in plaats daarvan een aantal bedden op de AOA heeft.

Een nieuwe afdeling in een ziekenhuis integreren vraagt veel voorbereiding. Het team verpleegkundigen op de AOA is nieuw samengesteld vanuit allerlei afdelingen. Dat betekent dat alle teams met verandering te maken kregen. Daarvoor hebben we een zorgvuldig proces doorlopen. De betrokken collega’s zijn enthousiast gestart op de AOA. Lees hier verder over het geslaagde verhuisweekend.

Intensive care

In 2023 hebben de IC en de CCU zich voorbereid op de verhuizing naar de nieuwbouw. Dat vroeg veel voorbereiding, zoals trainen en instructie voor de nieuwe apparatuur, het afspreken van nieuwe procedures voor voorraadbeheer, patiëntenstromen, en aanpassing van protocollen. Inmiddels is een prachtige nieuwe IC in gebruik genomen, met tien éénpersoonskamers met veel ruimte en licht. We hebben nieuwe en moderne apparatuur gekregen, zoals nieuwe beademingsmachines, bewakingsmonitoren en tilliftsystemen.

 

 

Speciale pacemakers voor hartritmestoornissen

Sinds 1 september 2023 is ziekenhuis St Jansdal erkend als ICD-controlerend centrum. ICD betekent  Implanteerbare Cardioverter Defibrillator: een pacemaker met een extra functie, namelijk het detecteren en behandelen van levensbedreigende hartritmestoornissen. De vakgroep cardiologie heeft zich drie jaar voorbereid om de controle van deze pacemakers uit te voeren. Na de implantatie en een eenmalige nacontrole in het UMCU wordt de zorg voor patiënten met een ICD voortaan volledig overgedragen aan de cardiologen van het St Jansdal. Lees hier het artikel in de Cazcade.

 

 

POP poli

Zowel in Harderwijk als in Lelystad hebben we een zogenaamde Psychologisch Obstetrische Patiënt (POP) poli. Deze poli biedt hulp aan vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of in de eerste zes weken na de zwangerschap. Na de aanmelding worden de klachten van een patiënt besproken in een multidisciplinair overleg met een psychiater, kinderarts, gynaecoloog en de eigen verloskundige. Uit dit overleg volgt een behandeladvies. Zo nodig worden patiënten uitgenodigd voor een consult bij één van de specialisten. De POP poli heeft het afgelopen jaar nog meer vorm gekregen, met goede resultaten. Door een nauwe ketensamenwerking is er meer inzicht in de aanvullende afspraken bij een bepaald gezin, zodat we de zorg daarop kunnen afstemmen.

 

 

Start spoedpoli Vrouw, Moeder & Kind centrum

Het Vrouw, Moeder& Kindcentrum is gestart met een spoedpoli op de maandag. Er worden dan versies (het draaien van een baby die in stuitligging ligt) en consulten gepland. Dat maken we mogelijk door de inzet van een extra obstetrieverpleegkundige en een verloskundige, die deze zorg op een goede manier kunnen geven zonder dat de afdeling hiermee wordt belast.

 

 

Kinderen

Sinds december 2023 heeft de kinderafdeling een Qwiek-up. Dit is een projector die ingezet kan worden om kinderen af te leiden tijdens onderzoeken of bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus of sonde. We kunnen bijvoorbeeld een onderwaterwereld of dierentuin projecteren op het plafond. Dit is voor kinderen een fijne afleiding! 

Daarnaast hebben we onze Medisch Pedagogisch Zorgverleners (MPZ) meer kunnen inzetten. Hierdoor hebben we meer aandacht en tijd voor afleiding en ondersteuning bij zieke kinderen. Voor de kinderverpleegkundigen levert hun inzet extra bewustwording op rondom ‘patiëntcomfort’.

Overige thema’s Duidelijk regionaal profiel