Inmiddels zijn we gestart met de uitvoering van de volgende projecten van het Masterplan. De aanneemovereenkomsten voor de renovatie van bouwdeel D (kliniek) en bouwdeel X (poli- en interim bedden gebouw) zijn afgesloten en we zijn gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering.
Er zijn veel voorbereidende werkzaamheden nodig om de enorme renovatie- en bouwopgave te kunnen uitvoeren. De (ondergrondse) infra/techniek is aangepast, een aantal interne verhuizingen van poliklinieken is uitgevoerd en tijdelijke container-bouw is gesloopt.
Bouwen en renoveren in een ziekenhuis dat volop in bedrijf is: dat blijft een flinke puzzel. Het vastgoed (de gebouwen) is de basis voor de zorgprocessen. Daarom worden projecten altijd voorbereid en uitgevoerd in afstemming met gebruikers- en klankbordgroepen.
De renovatie van het beddenhuis zal de komende jaren veel vragen van de organisatie, omdat het ziekenhuis gewoon door moet kunnen draaien. Ook patiënten kunnen tijdelijk te maken krijgen met overlast, al spannen we ons in om die tot het minimum te beperken. Met de verbouwing zetten we een mooie stip op de horizon: een ziekenhuis dat voldoet aan de eisen van deze tijd en toekomstbestendig is. Na de renovatie is er meer privacy voor patiënten en zijn de kamers beperkt tot één- en tweepersoonskamers. Ook duurzaamheid is een belangrijk element in de renovatie: er is nadrukkelijk gekozen voor duurzame materialen en hergebruik waar mogelijk. Daarom wordt ook niet alleen de binnenkant van het gebouw gerenoveerd, maar wordt ook de buitengevel vernieuwd.
Onderhoud & verduurzaming
In 2023 is in Harderwijk ook veel werk verzet op onderhoudsgebied. Naast het reguliere onderhoudswerk hebben we ook veel vervangingswerkzaamheden uitgevoerd om te verduurzamen. Bijvoorbeeld het vervangen van de verlichting door LED armaturen en het aanpassen van de kloktijden van de luchtbehandeling. Dit heeft geresulteerd in een behoorlijke besparing van energiekosten. Ook bij de renovatie van het beddenhuis (bouwdeel D) is verduurzaming een belangrijk uitgangspunt: dat betekent dat we daarin investeren, ook als bepaalde maatregelen technisch (nog) niet nodig zijn.

Technische projecten & maatregelen
Ook de projecten vanuit de investeringsbegroting zijn volop doorgegaan. Dit zijn technische vervangingsprojecten, functionele instandhoudingsprojecten en uitbreidingsaanvragen. Bijvoorbeeld het vergroten en redundant (met extra capaciteit) uitvoeren van de zuurstofinstallatie te Harderwijk. Dit is een voorbereiding op de extra capaciteitsvraag als gevolg van bouwdeel Zuid geweest in combinatie met aanbevelingen vanuit de Corona-periode. We bereiden deze projecten multidisciplinair voor. Daardoor kunnen we zo efficiënt mogelijk aansluiten op de werkprocessen van de ondersteunende diensten en de zorg. Het zorgt ook voor een grotere leveringszekerheid.